Language:
  • På svenska
  • In English

Tiokronan, rysstian och guldtian

Vid flera tillfällen har vi fått frågor kring tiokronan. Finns det verkligen en äkta guldtia? Hur ser man skillnaden på en äkta och en falsk tiokrona, Varför kallas de falska tiorna för ryss-tior?

Nedan försöker vi svar på några av dessa frågor.

 

TIOKRONORNA

Våra guldfärgade tiokronor kom ut i handeln 1991. Sedan dess har ytterligare två varianter sett dagens ljus.

 

RYSS-TIOR FRÅN UKRAINA                                                     

Benämningen rysstior används i samlarkretsar och anspelar på "ryssfemmor" som ryska anabola steroider kallas.

År 1994 avslöjades en falskmyntarliga i Ukraina. Mer än 10 000 falska svenska tiokronorsmynt fanns i i fabriken. Alla med årtalet 1991, året för våra första äkta tiokronor.

De falska mynten blev inte helt lyckade. Kungen har fått ett snipigt uttryck i ansiktet. De tre kronorna är inte sammanflätade med siffran 10.

Lättast känns båda förfalskningarna igen på de utanpåliggande tre kronorna samt på den grova profil som kungaporträttet försetts med. På vissa är randen helt slät.

Rysstiorna är i dag eftertraktade på samlarmarknaden. Men det är självklart lika olagligt att använda dem som betalningsmedel som att tillverka dem!

 ryss-tia

GULDKOPIOR

Konstnären Pär Lindblom kom år 1995 på idén att tillverka kopior i äkta guld av tiokronorsmyntet. Tio guldkopior tillverkades, en behöll han själv resten satte han i vanlig cirkulation.

"Myntet" väger 10,7 gram och har förstås ett betydligt högre värde än 10 kronor.

Varje guldkopia är signerad och numrerad av konstnären som vill få folk att tänka på guldets värde och penningsamhället.