Konferensbokningar:
08-519 553 04
bokning@myntkabinettet.se

För ytterligare information:
Växeln 08-519 553 00
info@myntkabinettet.se
 

Kungl. Myntkabinettet
Slottsbacken 6
BOX 5428
114 84 STOCKHOLM

 

Nyhetsbrev:
Anmäl dig här

Följ oss på:
kmk_ico_fbkmk_ico_tw

 
FöreläsningarRSS

Välkommen att ta del av inspirerande föreläsningar i ämnet ekonomi! Vi flyttar successivt verksamheten till nya lokaler på Historiska museet och börjar med programverksamheten. Under 2018 hälsar vi alla välkomna till vår föreläsningsserie på ny adress.
 
Föreläsningar_bild2
 
Biljetter: Fri entré till alla föreläsningar. Du kan förboka plats en vecka innan föreläsningen äger rum via länk under respektive föreläsning.
 

Plats: Historiska museet, Narvavägen 13-17. Besök gärna museets restaurang som håller öppet innan föreläsningen och erbjuder enklare smårätter som soppa, paj med mera.

Längd: Föreläsningarna pågår ca 75 min.
 
 
Onsdag 7 februari kl 18
 

Pengarna och makten - Riksbanken under 350 år

Gunnar Wetterberg, historiker och författare, berättar om Riksbanken som i år fyller 350 år och därmed är världens äldsta centralbank. Hur kom den till, hur har den kryssat mellan århundradenas finansiella kriser och vilken roll har den spelat i skärningspunkten mellan ekonomi och politik?

--------------------------------

Onsdag 21 februari kl 18

Vad är beteendeekonomi och varför fick Richard Thaler ekonomipriset?

Anna Dreber, prof. i nationalekonomi vid Handelshögskolan, lyfter fram ekonomipristagaren Thalers idéer om hur psykologi kan föras in i ekonomiska analyser och hur man med hjälp av nudging kan styra människors beteende i en viss riktning. Hon berör samtidigt sin egen forskning inom beteendeekonomi.

--------------------------------

Onsdag 14 mars kl 18

Brexit – vilka blir konsekvenserna för EU och Sverige?

Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap vid Svenska institutet för europapolitiska studier, resonerar kring hur Storbritanniens utträde ur EU kommer påverka maktbalansen mellan de kvarvarande medlemsländerna. Hur påverkas Sverige som haft Storbritannien som en nära allierad i EU?

--------------------------------

Onsdag 21 mars kl 18

Familjedynastier – så blev
Sverige rikt

Hans Sjögren, prof i ekonomisk historia vid Linköpings universitet, resonerar utifrån sin bok, kring det faktum att flera av världens största familjeföretag finns just i Sverige. Varför har de utvecklats till dynastier med växande inflytande i samhället, trots att vi snarare ser kravet på kunskap som ett föredöme?

--------------------------------

Onsdag 11 april kl 18

Är E-kronor framtidens pengar?

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, berättar om Riksbankens utredning kring möjligheten att erbjuda allmänheten digitala pengar, så kallade E-kronor. Användningen av sedlar och mynt minskar snabbt i Sverige. Frågan är vilken roll staten ska ha på den framtida betalningsmarknaden?

--------------------------------

Onsdag 25 april kl 18

Finansbubblor och krascher – kan vi lära något av historien?

Lars Magnusson, prof i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, gör utifrån sin nyutkomna bok, en exposé över tidigare finanskrascher, från tulpanbubblan i 1600-talets Holland till Lehman Brothers 2008 i USA. Han spekulerar kring frågan om vi med hjälp av olika teorier kan lära något av det som varit.