Language:
  • På svenska
  • In English

Kontakt:
info@myntkabinettet.se

Kungl. Myntkabinettet
BOX 5428
114 84 STOCKHOLM

Nyhetsbrev:
Anmäl dig här

Följ oss på:
kmk_ico_fbkmk_ico_tw

 
FöreläsningarRSS

Med anledning av situationen kring coronaviruset är vårens föreläsningsserie inställd. Vi hoppas att situationen ska förbättras till hösten så att vi då kan erbjuda en del av de inställda föreläsningarna.

Plats: Historiska museet, Narvavägen 13-17.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev så får du aktuell information, anmäl dig här.

 

Onsdag 11 mars kl 18 

Modernt slaveri i Sverige och världen  

Madeleine Sundell_webb

Madeleine Sundell, människorättsjurist, berättar om vår tids slavhandel. Människohandel sker mitt ibland oss och världen över men går de flesta obemärkt förbi. Hör om en gränslös organiserad brottslighet som drabbar de mest utsattas mänskliga rättigheter. Den sätter världsekonomin och våra värderingar ur spel.  

Madeleine Sundell har tidigare arbetat inom FN och är idag ordförande för Plattformen Civila Sverige mot Människohandel. 

Förbokning här från och med 11 februari.

-------------------------------

Onsdag 25 mars kl 18 

Inställd: Nudging – psykologin bakom ekonomin

Shoka_2_webb

Inställt program: Vi måste tyvärr meddela att föreläsningen är inställd med anledning av situationen kring coronaviruset:

Shoka Åhrman, ekonom och författare, berättar om ”nudging” och hur det kan användas som verktyg för att främja ett visst beteende. Hon berättar om hur det går att påverka människor att börja pensionsspara, spara mer hållbart eller ta ansvar för sin egen miljöpåverkan. Det handlar om att förstå psykologin bakom ekonomin.

Shoka Åhrman har arbetat som ekonomisk rådgivare på bank och är idag pensionsspecialist på SPP. Hon arbetar också med föreläsningar och utbildningar för att få människor att bli mer medvetna i sina ekonomiska beslut.

-------------------------------

Onsdag 15 april kl 18 

Inställd: Den moderna svenska spelbranschens historia 

Karin jansson myhr_webb

Inställt program: Vi måste tyvärr meddela att föreläsningen är inställd med anledning av situationen kring coronaviruset.

Karin Jansson Myhr, berättar om hur de svenska företagen inom onlinespel har utvecklats från förlustverksamheter till börsnoterade miljardföretag. De första företagen, som stod utanför det svenska spelmonopolet, började växa fram för mer än 20 år sedan. När de för drygt ett år sedan fick möjlighet att verka under svensk licens inleddes en ny epok.

Karin Jansson Myhr arbetar som redaktör vid Centrum för Näringslivshistoria och är en av författarna till den nyutkomna boken ”Den moderna svenska spelbranschen”.

-------------------------------

Onsdag 29 april kl 18 

Inställd: Svensk näringslivshistoria – det gyllene kvartsseklet

Tom_Petersson2_webb

Inställt program: Vi måste tyvärr meddela att föreläsningen är inställd med anledning av situationen kring coronaviruset.

Tom Petersson, docent i ekonomisk historia, diskuterar den historiska utvecklingen för det svenska näringslivet. Han lägger särskilt fokus på efterkrigstiden fram till 1970-talets mitt som var ett ”gyllene kvartssekel” för svenskt näringsliv och samhälle. Hör om hur svenska företag, framför allt storföretag, har lyckats att konkurrera på de globala marknaderna.

Tom Petersson är forskare vid Uppsala Centre for Business History, Uppsala universitet och författare till studien ”Den svenska industrins segertåg 1945-1965” som ingår i boken ”Det svenska näringslivets historia 1864-2014”.

-------------------------------

Onsdag 13 maj kl 18  

Inställd: Sverige och globalisering – från 1700-talet till idag

Leos Müller_webb

Inställt program: Vi måste tyvärr meddela att föreläsningen är inställd med anledning av situationen kring coronaviruset.

Leos Müller, professor i historia, berättar om hur Sverige har påverkats av globalisering genom historien. Det har varit både uppsving och avbrott såväl under 1700-talet, med kolonier och exotiska varor, som under vår tid med globala IT-företag och import från Kina. Sveriges ekonomiska historia handlar i stor utsträckning om hur vi har lyckats hantera globaliseringens svängningar.

Leos Müller är föreståndare för Centrum för maritima studier vid Stockholms universitet och författare till boken ”Sveriges första globala århundrade. En 1700-talshistoria”.