Öppet alla dagar kl 11-17

Fri entre

Mer om öppettider
Mer om entréavgifter

____________________

 

Frågor om konferens och visningar:
bokning@myntkabinettet.se

För ytterligare information:
Växeln 08-519 553 00
Entrén 08-519 553 04
info@myntkabinettet.se
 

Kungl. Myntkabinettet
Slottsbacken 6
BOX 5428
114 84 STOCKHOLM

 
Föreläsning och soppaRSS

Höstens föreläsningsserie är nu slut. Vi hälsar er välkomna tillbaka nästa år.
Vi återkommer med en ny föreläsningsserie 2017.
 
Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev så får du aktuell information om föreläsningarna och annat som händer på museet. Anmäl dig här.
 
 
Föreläsningar hösten 2016
 
Onsdag 14 september kl 18 

Banker, finanskriser och Sveriges ekonomiska framtid

Andreas Cervenka, ekonomikrönikör SvD, resonerar kring följande frågor. Varför växer världsekonomin så trögt? Vad är förklaringen till de historiska minusräntorna? Och varför pratas det allt oftare om att Sverige står inför en kommande finanskris? Förklaringen ligger enligt Cervenka i svaret på en grundläggande fråga: varifrån kommer alla pengar?
 
-------------------------------------
 
Onsdag 21 september kl 18

Brexit - början på ett sönderfall av EU eller en möjlighet till nytändning? 

Håkan Frisén, prognoschef SEB,om vad som kan tänkas hända nu. Vilka vägar står öppna för Storbritannien och hur ska övriga EU agera. De finansiella marknaderna repade sig ganska snabbt efter den initiala chocken efter Brexitbeslutet, men vilka faktorer kommer att avgöra de ekonomiska konsekvenserna i ett lite längre tidsperspektiv? 
 
-------------------------------------
 
Onsdag 28 september kl 18

Payments during medieval times, Ways and means

Peter Spufford, prof. em. i europeisk historia vid universitetet i Cambridge, berättar om ekonomi och monetär historia under medeltiden. Föreläsningen hålls på engelska. 
 
OBS! Ingen soppa serveras. Fri entré!
 
-------------------------------------
 
Onsdag 5 oktober kl 18

Stockholmsbörsen på en förändrad finansmarknad

Mats Larsson, prof. i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, berättar om börsens utveckling och omvandling under de senaste årtiondena. För Stockholmsbörsen har denna omvandling varit särskilt dramatisk, eftersom en monopolverksamhet ersattes av en privatägd rörelse. Detta fick även finansmarknaden att förändras i grunden. Vilken utveckling kan vi vänta oss framöver?  
Ett samarbete med Dialogos Förlag.
 
-------------------------------------
 
Onsdag 12 oktober kl 18

Årets Ekonomipristagare - Oliver Hart och Bengt Holmström

2016 års ekonomipris till Alfred Nobels minne går till Oliver Hart och Bengt Holmström "för deras bidrag till kontraktsteorin". Mats Persson, prof. i nationalekonomi vid Stockholms universitet, berättar om 2016 års mottagare av Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. 
 
Läs mer om årets pristagare i pressmeddelande från Kungliga Vetenskapsakademien.
 
-------------------------------------
 
Torsdag 13 oktober kl 18

Tio tankar om arbete

Bodil Jönsson, fysiker och författare, resonerar om arbetets roll idag utifrån sin nya bok. Tack vare teknikutvecklingen har vi idag bättre möjligheter än någonsin att hitta en nivå som passar oss själva. Som alltid vänder och vrider Bodil Jönsson på perspektiven och ger oss nya begrepp och infallsvinklar.
 
-------------------------------------
 
Onsdag 9 nov kl 18

Landet lagom och framtiden

Kurt Lundgren, forskare och författare, ger sin syn på vilka förändringar som krävs för att Sverige ska fortsätta att vara ett av världens bästa länder.  Samhällsutvecklingen går allt snabbare och nya utmaningar som globalisering, migrationsfrågor och den digitala revolutionen måste hanteras. Ett samarbete med Dialogos Förlag.
 
-------------------------------------
 
Torsdag 17 nov kl 18

Vad betyder ett starkt förtroende för Sverige?

Annika Rembe, generaldirektör för Svenska institutet (en statlig myndighet som på regeringens uppdrag skapar intresse för Sverige utomlands), ger sin syn på hur man bygger långsiktigt förtroende och hur Sverigebilden påverkar svensk attraktionskraft. Varför är det viktigt för ett litet land som Sverige att omvärlden har ett högt förtroende för oss, våra kompetenser, erfarenheter och värderingar?
 
-------------------------------------
 
Onsdag 30 november kl 18 

OBS, INSTÄLLT!
Medelklassens guldägg: tjänstepensionerna

Föreläsningen är tyvärr inställd! Det beror på att utgivningen av boken med samma namn är framflyttad till våren. Vi hoppas kunna återkomma med ett nytt datum för föreläsningen nästa år. Köpta biljetter återlöses.
 
Gunnar Wetterberg, historiker och författare, berättar om 100 år med tjänstepensioner utifrån sin nya bok. Om de svenska pensionssystemens framväxt och om hur de har blivit medelklassens guld-ägg - från SPP 1917 till dagens börsnoterade Alecta.