Kontakt:
info@myntkabinettet.se

Kungl. Myntkabinettet
BOX 5428
114 84 STOCKHOLM

Nyhetsbrev:
Anmäl dig här

Följ oss på:
kmk_ico_fbkmk_ico_tw

 
Pengalabbet - spela och lär om ekonomi

I appen "Pengalabbet" får barn och unga prova att ta hand om en månadslön.
Pengalabbet är ett spel som går ut på att hantera och ta ansvar för en månadslön. Den som spelar får prova på att ha olika jobb med olika lön och bestämma hur stor del som ska gå till mat, boende och annat.
 
Appen vänder sig till barn och deras föräldrar och kan också användas i skolan av lärare i samhällskunskap och hem- och konsumentkunskap. 
 

-          Idén bakom spelet är att barn och unga ska få aha-upplevelser kring det här med pengarnas roll i deras vardag och förstå vart föräldrarnas pengar tar vägen, säger Sara Carlin, pedagog på Kungl. Myntkabinettet.

Bor du dyrt har du kanske inte råd med lika mycket kläder. Den som har bil kan få vänta med att köpa ny soffa.

Genom att ställas inför olika val och situationer som kan uppstå i vardagen får barn och unga reflektera över vad i deras vardag som kostar och hur mycket. De får också en ökad förståelse för att olika inkomst ger olika ekonomiska förutsättningar. 

Appen har tagits fram i samarbete mellan Kungl. Myntkabinettet och Finansinspektionen och finns att ladda ner i App Store och Google Play.
 
Pengalabbet- bild-screenshots_4

 

Utställningen Pengalabbet

Appen bygger på den interaktiva utställningen Pengalabbet som nu finns att besöka på  Tumba bruksmuseum i Botkyrka kommun.

Utställningen visades i Motala mellan september 2017 och maj 2018, och i Halmstad mellan 21 september 2018 och 17 mars 2019. 

Pengalabbet producerades under 2016 av Kungl. Myntkabinettet där den först visades. Spelidén och utställningen har arbetats fram i samarbete mellan Kungl. Myntkabinettet, utställningsformgivaren Samir Alj Fält/The lost son och sparekonomerna Claes Hemberg och Johanna Kull. Grafisk form av Karin van der Kwast Gissberg/vdKG Design.

uställning_pengalabb_633x386_kulan

 

 
pengalabb_matval_003_2016