Language:
  • På svenska
  • In English

Piratskatter

Lika länge som människor har färdats på havet, har det funnits pirater och sjörövare. Några har rövat för egen del medan andra varit utsända av sitt hemland. De flesta sjörövarna var män men det har också funnits några berömda kvinnliga pirater.

Korsarer, buckanjärer och kapare
Sjörövarna har haft olika namn under olika tider och på olika platser. Korsarerna härjade i Medelhavet där de kontrollerade handelsvägarna. Buckanjärerna plundrade spanska skattskepp i Karibiska havet. De var kända för sin vildhet och grymhet. Sjörövare som sändes ut av sitt hemland kallades för Kapare. De hade så kallade kaparbrev och plundrade skepp från fiendeländer.

Pengar, smycken och människor
Sjörövarnas byte kunde bestå av rikedomar av silver eller guld. Men också varor som till exempel siden, vapen och kryddor rövades från handelsskeppen. En del pirater specialiserade sig på att ta människor som byte. Slavhandel var ofta en god affär.

Undangömda piratskatter
Överallt där pirater hållit till finns det historier om undangömda och nedgrävda skatter. De allra flesta av dessa historier är säkert bara sagor eller sägner. Men man kan ju aldrig veta!

Skattsökare
Det är många som lagt ned en hel förmögenhet på att söka efter gåtfulla piratskatter. De har kanske kommit över en karta som visar var skatten blivit nedgrävd. Men piratkartor är ofta kluriga och svåra att tolka. De flesta skattsökare har slutat fattiga och utan skymten av en skatt.