Language:
  • På svenska
  • In English

Oak Island

Oak Island ligger utanför Nova Scotia i Kanada. Kring ön finns många spännande historier. Det sägs att år 1795 begav sig den då sextonårige Daniel McGinnis ut till ön. Där gjorde han en märklig upptäckt. Vid en av de stora ekarna på ön hade någon nyligen grävt en grop. På en av ekens grenar satt en hissanordning, ett så kallat block, från ett skepp.

En skattgömma?
Daniel bestämde sig för att berätta för två av sina vänner om sin upptäckt. Redan nästa dag paddlade de alla tre över till ön. De började gräva vid eken. Snart såg de att gropen liknade ett gruvschakt. Det var tungt att gräva. Efter en stund stötte deras spadar i något hårt. Det var en plattform tillverkad av ekplankor. De fortsatte att gräva i hopp om att hitta en skattkista på botten av schaktet. De stötte på flera plattformar av ek men ingen skattkista. Till slut gav de upp, de orkade inte gräva djupare.

Sten och vatten
Daniel och hans vänner kunde inte släppa tanken på skatten. Efter nio år återvände de för att gräva vidare. När de kommit 27 meter ner fann de plötsligt något annat. Det var inte en skatt utan en stenplatta. På den stod det något skrivet. De lyckades tyda texten och kom fram till att det stod: ”Fyrtio fot härunder är två miljoner pund begravda.” De tre kamraterna blev väldigt glada. Nästa dag skulle de fortsätta sitt sökande efter skatten. Men dagen efter var hela schaktet fyllt av vatten. Då gav de upp för gott.

Många har sökt efter skatten
En del tror att det är sjörövaren Kapten Kidd som har grävt ner en av sina skatter på Oak Island. Många människor har försökt att bärga skatten, som de tror ska finnas på botten av schaktet. Det har gått åt både tid och pengar, men hittills har ingen funnit någon skatt.