Language:
  • På svenska
  • In English

Skattsägner

Sägner är berättelser som påstås vara sanna, men som oftast bygger på gammal folktro. I början av 1900-talet samlade några intresserade forskare in olika sorters folksägner. De reste runt i Sverige och bad människor berätta för dem. Många av dessa berättelser finns samlade i olika arkiv.

Det finns en mängd olika sorters folksägner och de kan till exempel handla om älvor, troll, krig och skatter. Även i dag berättas sägner som utspelar sig i nutid. Dessa sägner är ofta så kallade vandringssägner.

Drömmar om rikedom
Många människor var fattiga förr i tiden och de drömde kanske om att en dag bli rika. I vissa sägner berättas om någon som ger sig ut för att gräva upp en gammal skatt. För det mesta slutar det med att skattjägaren blir lurad på olika sätt och skatten försvinner.

Skattväktare
I sägnerna vaktades ofta skatterna av en väktare. Ibland var det drakar som vaktade men det kunde också vara skattens ägare, som var död och spökade.

Eldsken över skattgömman
Det sades att man kunde se ett eldsken över platsen där skatten fanns. Eldskenet kallades bland annat ”drakeld”, ”pengabloss” eller” godseld”. Såg man ett sådant eldsken skulle man kasta något över det, till exempel en psalmbok eller ett föremål av stål, innan ljuset försvann. Hann man det så fick man makt att ta upp skatten.

Viktigt att vara tyst
Man fick inte prata högt, för då försvann skatten. Skattgrävarna kunde bli lurade att prata när de nästan fått upp skatten, antingen för att de såg något hemskt som skrämde dem eller något som fick dem att skratta. När en skatt skulle grävas upp gällde det att välja ett lämpligt tillfälle. Det kunde till exempel ske under midsommarnatten.