Language:
  • På svenska
  • In English

Guldets kungadöme ASHANTI

En utställning om makt och rikedom i ett Västafrikanskt land.

Utställningen avslutad

Landet Ghana i Västafrika firar i år 50 år som självständig stat. I december 2007 öppnar KMK en utställning som vill visa lite av Ghanas historia med fokus på den spännande del av landet - Ashantiriket - vars hela ekonomi baseras på det guld som finns i rikt mått i jorden där.

Utställningen visar verktyg för guldhanteringen som vågar, vikter, förvaringskärl mm. Speciellt kommer de många typer av de unika vikterna att exponeras. Dessa är gjutna i mässing och har form av geometriska figurer eller föreställer alldagliga situationer i livet.

De kan även föreställa vanliga föremål som djur, husgeråd, verktyg mm. Ashantiriket styrdes av en kung som tillsammans med sina närmaste utsmyckade sig med guldföremål som tecken på makt och överhet.

Ceremonier och parader i Ashantiriket kännetecknas av en stor färgprakt från vackra tyger och guldföremål. KMK försöker att på en begränsad utställningsyta ge en bild av denna fascinerande Ashantikultur.

Nämnas kan också att Ghana även idag är en betydande guldproducent. Ghana är efter Sydafrika den största i Afrika och producerar 10 ggr så mycket guld som Sverige.

Utställningen öppnade den 5 december 2007. Avslutad hösten 2009.

Utställningsansvarig: Torbjörn Sundqvist

För ytterligare information om utställningen - kontakta
Louise Wehtje, informationsansvarig: louise.wehtje@myntkabinettet.se
eller 08-519 553 24.

Foto samtliga bilder - Gabriel Hildebrand
Bilderna får endast användas i samband med redaktionell information om utställningen.