Language:
  • På svenska
  • In English

Polarfärder mot Nordpolen och Sydpolen

2011 är det 100 år sedan Roald Amundsen nådde Sydpolen. Det är också 150 år sedan Fridtjof Nansen föddes. Av den anledningen har man firat Nansen-Amundsen-året i Norge.

Utställning AVSLUTAD

I en monter tar vi upp detta polartema med inslag av svenska polarforskare.

Fridtjof Nansen (1861-1930), norsk polarfarare, vetenskapsman och diplomat.

Med fartyget Fram hade nansen som mål att visa att havsströmmarna kunde föra ett skepp tvärs över Polhavet, kanske ända till Nordpolen. Fram nådde aldrig så långt men kom ändå längre än något fartyg kommit tidigare. Nansen hade emellertid bevisat havsströmmarnas betydelse och de kunde också anses bevisat att Nordpolen inte var ett landområde utan kompakt is.

Roald Amundsen (1872-1928), norsk polarfarare, upptäckare, forskare och flygpionjär.

Efter flera nordpolsexpeditioner tog sig Amundsen mot Sydpolen vilken han nådde den 14 december 1911, fem veckor innan den brittiske polarforskaren Robert Scott. De vetenskapliga resultaten var inte så stora men erövringen av Sydpolen var desto större.

Scotts expedition lyckades aldrig återvända. Ingen överlevde hemfärden.

Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901), svensk polarfarare, geolog och upptäcksresande.

Med valfångsfartyget Vega ville han utforska mjligheten att färdas från Atlanten till Stilla havet genom att segal norr om Sibirien, den sk Nordostpassagen. fartyget blev emellertid liggandes i 10 månader fastfruset i packisen men kom sedan loss och kunde fortsätta sin färd. Expeditionen slutade i triumf.

Roald Amundsen. Av Gerda Qvist.