Language:
  • På svenska
  • In English

Skurkar & Stålar

"Skurkar och stålar". Sju historier om ekonomisk brottslighet fördelade på olika "stationer" i museet. Vi berättar om förfalskningar, skimming, rån, droghandel, ekobrott och svartjobb. Den första stationen möter du redan i entréhallen.

STATION 1: Introduktion
"Skurkar & stålar" handlar om olika typer av ekonomisk brottslighet som du kan stöta på i vardagen. Hur påverkar den svarta ekonomin samhället? Vilka typer av brott tycker du är värst? Följ spåret till några sällsamma historier om ekonomiska brott. Redan i museets entré får du en introduktion till våra sju skurkhistorier. Runt om i museet berättar vi om förfalskningar, skimming, rån, droghandel, ekobrott och svartjobb.

BILD: Introduktionsmonter

 

STATION 2: Petter förfalskaren
Petter Stenberg var en av 1800-talets värsta förfalskare. Han drevs antagligen inte bara av en vilja att tjäna pengar utan också av ett förakt för samhällets regler. Han erkände aldrig sina brott, men satt i fängelse i 30 år. Troligen fortsatte han sin förfalskarverksamhet inifrån anstalten. Både hustrun och hans mor stöttade honom genom livet. De åtalades för medhjälp men frikändes.

BILD: Den stolte förfalskaren. Petter Stenberg i fängelset på Malmö hus, 1861. Petter anses vara en av 1800-talets skickligaste förfalskare i Sverige. Men varför är det bara han som har blivit känd, medan kvinnorna som var verksamma tillsammans med honom har förblivit osynliga? Foto: Copyright Nordiska museet


 

STATION 3: Så skimmas en bankomat
En falsk kortläsare sätts fast med tejp över skåran där du för in bankomatkortet. Ovanifrån, i en påklistrad list med en minikamera, filmas alla dina knapptryckningar. Utrustningen tar 20 sekunder att montera och kan göras även när folk står bakom i kö. Information överförs trådlöst till en dator och bedragaren kan ta ut pengar var som helst i världen. Polisen tror att minst 3 miljarder kronor förs ut ur landet varje år.

BILD: Dolda kameran. Varje gång du betalar med kort riskerar du att råka ut för skimming. Det kan vara på en restaurang, en bensinstation, i en taxi eller då du tar ut pengar från en automat.


 

STATION 4: När Billy the Kid var i Stockholm
Måndagen den 11 juli 1911 kom två män in på ett bankkontor på Drottninggatan i Stockholm. Den ene talar tyska och kassörskan, som inte är van vid utländska kunder, tycker genast att han verkar skum. Plötsligt har en stor hög sedlar bakom disken försvunnit. Hur kan någon obehörig ha kommit över dem? Ett mysterium och startskott för en av den tidens stora polisjakter i Sverige. Den eftersökte kallades "Billy the Kid" efter den ökände västerngangstern.

BILD: Den långfingrade tjuven. Den så kallade olympiska saxen kunde gömmas i rockärmen och fällas ut över 90 centimeter för att ge extra räckvidd vid stölder. I änden har saxen en gripklo som kan fånga upp till exempel en sedelbunt som till synes ligger utom räckhåll. Foto: Gabriel Hildebrand


 

STATION 5: En global verksamhet
Narkotikahandel är inget nytt. Flera av de länder som drabbats av stor insmuggling har också ansvar för att handeln utvecklades under kolonialismens århundraden. Människor vande sig att använda narkotika och konsumtionen ökade snabbt. Av ekonomiska skäl stöttade kolonialmakterna handeln som numera är en betydande ekonomisk faktor i vissa produktionsländer, ibland i nära samverkan med internationell brottslighet.

BILD: En limpa amfetamin. Beslag 3200-77-85, Stockholm 1985-03-07, Royal Viking Hotel, rum 421. Amfetamin, 7,8 kilo inbakat i brödlimpor. Föremålet inlånat från Tullmuseum. Foto: Gabriel Hildebrand


 

STATION 6: Världens största pyramidspel
I december 2008 arresterades den amerikanske fondförvaltaren Bernard Madoff. Han drev en investmentbank där kunderna under årtionden hade placerat pengar i en fond med hög och jämn avkastning. Genom en uttänkt köp- och säljtaktik begränsade Madoff både myndigheternas och investerarnas insyn i vad som hände med pengarna. Ungefär 500 miljarder kronor är nu spårlöst försvunna. Madoff dömdes till 150 år i fängelse.

BILD: Värdepapper utan värde. Värdebevis för köp i Bernard L. Madoff Investment Securities. Många banker, företag och kända privatpersoner investerade i Madoffs fonder. Detta kvitto har tillhört företaget Apple Inc. Foto: Gabriel Hildebrand


 

STATION 7: Det svarta hålet
Svartjobb är relativt vanligt i Sverige. Många tycker att det är en struntsak som man borde kunna överse med, men när alla dessa svartjobb läggs samman blir den förlorade penningsumman stor. Enligt riksdagens, landstingens och kommunernas beslut om olika skatter borde den totala skattesumman bli ca 1 450 miljarder kronor, men är egentligen 1 300 miljarder kronor. Skillnaden på ca 150 miljarder kallas för skattefelet.

BILD: En härva skattefel. Så här ser en svartjobbshärva ut när Skatteverket har analyserat hur alla parter är kopplade till varandra. Den här härvan omfattar ett par hundra företag och personer. Resultatet blev att 57 saknade miljoner ska betalas i skatt och andra avgifter. Sexton av de inblandade personerna fick tillsammans 60 års fängelse och 30 års näringsförbud.


 

 Vill du veta mer ekonomiska brott? Besök utställningen på Kungl. Myntkabinettet.

För mer information:
Louise Wehtje, press - och marknadsansvarig, telefon 08-519 553 24 eller mobil 0768-809417; e-post louise.wehtje@myntkabinettet.se.
Sara Carlin, pedagog, ansvarig för skolprogram, telefon 08-519 553 01; e-post sara.carlin@myntkabinettet.se