Language:
  • På svenska
  • In English

Kontakt:
info@myntkabinettet.se

Kungl. Myntkabinettet
BOX 5428
114 84 STOCKHOLM

Nyhetsbrev:
Anmäl dig här

Följ oss på:
kmk_ico_fbkmk_ico_tw

 
All världens pengar

UTSTÄLLNINGEN STÄNGDE DEN 21 AUGUSTI 2017

En utställning om betalningsmedel, från den lilla kaurisnäckan och de första mynten till dagens plastkort.
I utställningen visas myntets 2600-åriga historia samt annorlunda och tidiga betalningsmedel från olika tider och platser i världen. På många håll fanns pengar, betalningsmedel, långt innan mynten var påtänkta. Den ekonomiska historien är en betydelsefull del av människans kultur. Följ hur utvecklingen har gått från snäckor och andra betalningsmedel till dagens plastkort. 
 
I museets samling av föremål från hela världen ingår annorlunda betalningsmedel. Det kunde vara allt från snäckor, pärlor, bitar av ädelmetall, stenyxor, kakao och salt. Plats, tillfälle och behov gjorde att vissa samhällen använde fjädrar medan andra föredrog stenar som betalningsmedel. Ett av museets märkvärdigaste föremål är den rai-sten som finns i entréhallen. 
 
Annorlunda-pengar
 
Längs väggarna i utställningssalen visas mynt från antiken fram till dagens betalningsmedel. Bland annat visas de första mynten som präglades i Lydien, idag i västra Turkiet, omkring 620 f.Kr. Mynten pryds av ett lejonhuvud och var gjorda i elektron, en naturlig legering av guld och silver. Myntningen spreds till Grekland där det mest betydelsefulla myntet blev den Athenska tetradrachmen, som var ett så kallat handelsmynt redan för ca 2 500 år sedan i östra Medelhavsområdet. Handelsmynten var som en gemensam valuta långt före eurons införande och är främst i guld och silver. 
 
I en del av utställningen visas pengar i krig, revolution och inflation. När krig eller revolution pågår i ett eller flera länder uppstår en extrem situation. Ofta ändrar pengarna utseende, ädelmetaller försvinner och tillfälliga nödsedlar ges ut. Bildspråket på sedlarna speglar ländernas propaganda. De ska visa kraft och försvarsvilja. Här visas pengar från den franska revolutionen, första och andra världskriget. 
 
Inflationssedlar-all-varldens-pengar_beskuren
 
Bland österns länder var Kina det första land som började med mynt i slutet av 600-talet f.Kr. Under samma tidsperiod inleddes myntningen i väst. Omkring 1500 år senare, på 900-talet, blev Kina först i världen med att trycka sedlar. 
 
Kina-all-varldens-pengar
 
Utställningen har nu stängt med anledning av flyttförberedelser. Läs mer om flytten.