Myntskatternas magi

Denna utställning berättar om och visar skattfynd som gjorts i Sverige, både på land och i hav.
Här finns guld, silver och koppar från antik tid, vikingatid, medeltid och nyare tid. Mynten berättar om handelskontakter med det romerska riket och möten mellan nordbor och folk från fjärran länder. 
 
Med vikingarna ökade handeln. Mer än 2300 silverskatter med fler än 230 000 mynt har hittats i Sverige, de flesta på Gotland. Skatterna innehåller också smyckesdelar och så kallat bitsilver. Ett exempel är skatten från Stora Sojdeby på Gotland som berättar om kontakter med Kalifatet. 
 
Många av skatterna är bevis på välfärd medan andra vittnar om orostider, till exempel plåtmynten från Loshultskuppen som grävdes ner under 1600-talets snapphanefejder. Några skatter har grävts ner som sparande inför sämre tider, och andra har varit offergåvor. I folktron har de som letat efter skatter varit utsatta för faror och längst inne i utställningsrummet vaktar en drake över de oåtkomliga och lockande skatterna. 
 
OBS! Sista chansen att besöka utställningen är 31 mars. Sedan stänger den med anledning av flyttförberedelser. Läs mer om flytten.