Language:
  • På svenska
  • In English

Kontakt:
info@myntkabinettet.se

Kungl. Myntkabinettet
BOX 5428
114 84 STOCKHOLM

Nyhetsbrev:
Anmäl dig här

Följ oss på:
kmk_ico_fbkmk_ico_tw

 
Myntskatter från nyare tid - från 1520 till idag

Det skulle dröja ända till 1820-talet innan Sverige fick banker. Detta innebar att vanliga människor inte kunde placera sina pengar säkert – och få ränta.

Enda möjligheten var att, liksom generationer före, gömma sina pengar i hemmet eller ännu hellre i naturen. Vissa skatter har sammankopplats med oroligheter som t ex ryssarnas härjningar längst den svenska östkusten i samband med det Stora Nordiska kriget vid början av 1700-talet.

Den största myntskatten under 1700-talet är den s.k. Loheskatten med mer än 18.000 mynt, ett flertal medaljer och en mängd silverföremål som hittades på Lilla Nygatan i Gamla stan i Stockholm 1937. Skatten gömdes troligen 1743.

Idag kan Lohe-skatten ses på två museer i Stockholm. De stora silverföremålen finns utställda på Stockholms stadsmuseum medan mynt, medaljer mm finns utställda i en särskild temadel på Kungl. Myntkabinettet.

Ofta hittas mynt från perioderna 1600-1800-talen som lösa fynd. De har då tappats av sina ägare. Dessa ensamfunna mynt ger oss en bra bild av vilka mynt som användes till vardags i gamla tider.

Fynd av kopparmynt och mindre silvermynt hittas ofta i samband med arkeologiska stadsgrävningar eller vid utgrävningar av kyrkgolv. I Sverige hittas mest svenska mynt, men ofta förekommer tyska, franska, nederländska och även andra länders mynt.

 

Läs om det spännande fyndet från Gryts skärgård i Östergötland. Ladda ner pdf här