Language:
  • På svenska
  • In English

Kontakt:
info@myntkabinettet.se

Kungl. Myntkabinettet
BOX 5428
114 84 STOCKHOLM

Nyhetsbrev:
Anmäl dig här

Följ oss på:
kmk_ico_fbkmk_ico_tw

 
Spardagar och trivselkvällar

För att uppmuntra sparandet införde jordbrukskassorna spardagar i början på 1960-talet. Unga som gamla kom för att sätta in pengar och umgås vid kaffebordet.

I samband med dessa dagar anordnades också trivselträffar där det talades utifrån ett speciellt tema.

Elefantklubben

Jordbrukskassan har alltid haft ett nära samarbete med ungdomsarbetet på landsbygden. Barnen har setts som viktiga framtida kunder. För att locka barnen att spara startades Elefantklubben 1970. Sparbössan utformades till en elefant och när barnen tömde sina sparbössor på banken förärades de med ett märke. Elefanten var - liksom spararna - stark och uthållig.

Framtidens kooperatörer ägnades stort intresse, dopgåvor, sparbössor och gratulationskort skickades ut till barn inom bankens upptagningsområde. Kassan gav från 1971 ut skriften "Elefantposten".

Elefanten

Tidningen Elefantposten utlyste en namntävling för elefanten. Två barn föreslog samma namn, nämligen Myntrik. I belöning fick barnen en resa till Stockholm samt varsin cykel.

Elefantposten

Elefantposten kom ut med sitt första nummer 1971. Tidningen riktade sig främst till barn på lågstadiet. Elefantposten kom ut nästan ända fram till fusionen.